Wednesday, February 20, 2008

Guna Istilah 'Orang Utan' Untuk Sedarkan UMNO, Kata Nik Aziz

KOTA BAHARU, 19 Feb (Bernama) Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata istilah "Orang Utan" yang ditujunya kepada Umno adalah bertujuan untuk menyedarkan mereka.

Beliau berkata, Islam membenarkan umatnya menggunakan perkataan keras seperti itu semata-mata untuk menyedarkan golongan yang jauh tersesat.

"Orang yang tolak Islam bermakna dia tolak anugerah Allah. Dan kalau tolak anugerah Allah maksudnya setaraf dengan makhluk yang lain.

"Saya masih berlapik dengan gunakan perkataan Orang Utan dan tidak guna istilah "binatang" secara terang-terangan," katanya ketika ditemui pemberita di pejabatnya di sini, hari ini.

Dua hari lalu ketika di Kedah, Mursyidul Am Pas itu dilaporkan berkata, Pas Kelantan bukan berdepan dengan sebuah parti politik di negeri itu pada pilihan raya umum ini sebaliknya Orang Utan yang tidak tahu undang-undang dan agama.

Kenyataan itu telah menimbulkan kemarahan pemimpin Umno yang menyifatkan perbuatan menyamakan manusia dengan binatang adalah amat tidak wajar dan menghina.

Nik Abdul Aziz meminta pemimpin dan anggota Umno agar tidak cepat melatah sebaliknya memahami maksud sebenar yang tersirat daripada kenyataannya itu.

"Sekali sekala kita beri nasihat dan sekali sekala kita kena rotan kalau tidak endah juga.

"(Dalam hal ini) saya sudah nasihat dan kalau tidak dengar juga terpaksalah kita rotan," katanya.

Beliau berkata di dalam Al-Quran ada disebut orang yang menolak hukum Islam adalah diibarat seperti binatang.

"Tidak perlulah orang Umno nak terasa hati (atas kenyataannya itu)," katanya

No comments: