Thursday, June 5, 2008

Hudud taruhan rundingan PAS-DAP - Malaysiakini

PAS Perak mempertaruhkan idealismenya untuk melaksanakan hukum hudud dalam perundingannya dengan DAP menjelang saat-saat awal penubuhan kerajaan campuran Perak, demikian dedah pesuruhjayanya Ahmad Awang.

Syarat DAP itu selepas ia bersetuju menerima wakil rakyat PAS Datuk Seri Ir Mohamad Nizar Jamaluddin sebagai menteri besar.

"Selepas kira-kira tiga jam perbincangan di antara pihak PAS yang diketuai saya dengan DAP yang diketuai pengerusi negeri Ngeh Koh Ham, pemimpin pusat DAP bersedia mengubah pendiriannya dengan mengenakan syarat supaya DAP diberi lapan jawatan exco dan PAS berjanji tidak melaksanakan hukum hudud dalam kerajaan campuran ini," kata Ahmad.

Dalam ucapannya bagi menyambut kejayaan parti itu mentadbir Perak yang disiarkan media rasmi PAS Harakahdaily, beliau berkata selepas campur tangan istana yang mengubah senario awal politik, tuntutan DAP agar PAS menggugurkan hudud tidak lagi berbangkit.

"Bagaimanapun syarat-syarat itu gugur kira-kira jam 11 malam setelah wakil PAS dan DAP dititah menghadap Tuanku di Istana Kinta," katanya.

"Yang paling penting syarat yang mereka kenakan iaitu lapan exco dan isu hudud gugur dengan sendirinya."

Ahmad mendedahkan saat-saat awal rundingan antara dua parti itu, sejurus selepas keputusan rasmi pilihanraya umum 8 Mac diketahui awal pagi keesokannya, sehingga ketegangan muncul apabila tokoh utama DAP Lim Kit Siang mengugut untuk memulaukan majlis angkat sumpah Mohamad Nizar.

Ketegangan sekali lagi muncul apabila PKR tidak berpuas hati dengan pengagihan jumlah kerusi exco. Parti itu mendakwa ia menerima satu jawatan sahaja.

Bagaimanapun keputusan akhir yang kekal hingga kini, DAP mendapat enam exco, PKR (tiga) dan PAS (satu).

Ahmad mengulangi saat-saat bersejarah PAS di negeri itu dalam satu taklimat kepada menteri besar baru-baru ini yang dihadiri 700 pemimpin-pemimpin parti itu, termasuk peringkat cawangan, di kediaman rasmi Mohamad Nizar.

Dalam ucapannya 'Enam kejayaan PAS Perak' di laman web PAS itu, Ahmad berkata kerjasama dalam pentadbiran negeri telah menjinakkan DAP yang dianggap "parti yang tidak begitu sehaluan dengan PAS" menjelang pilihanraya umum.

"Selepas pilihanraya ke-12 dan pembentukan kerajaan Pakatan Rakyat di Perak, pemimpin DAP bukan sahaja mudah bersefahaman dan mesra dengan pemimpin PAS di peringkat negeri, bahkan sentiasa menghormati pandangan pemimpin PAS sama ada mereka yang berada di dalam atau di luar kerajaan," katanya.

Beliau turut mendedahkan, Raja Muda Perak Raja Nazrin Shah juga mula berminat mengenali Mohamad Nizar selepas hari pertama rombongan ketiga-tiga parti itu menghadap baginda di Istana Kinta.

"Hubungan terus terjalin melalui beberapa pertemuan dengan pihak istana ketika menghadapi saat-saat kritikal mengenai pelantikan MB dari parti PAS," tambahnya.

4 comments:

Totalcare said...

Satu pertanyaan, apakah dengan cara mempolitik agama islam dapat membantu rakyat menyelesaikan masalah harga barang naik, meningkatkan perpaduan rakyat, meningkatkan kesejahteraan rakyat kalau ekonomi jatuh seperti berlaku diPalestin.

Sepatutnya hal berhubung dengan kesejahteraan agama tidak perlu dipolitikkan, dan masing-masing individu harus mendalaminya supaya tidak salah gunakuasa memerintah seperti korupsi.

Sejarah menunjukkan dengan terlalu fanatik mempolitikkan agama dalam pentadbiran akan membawa negara kearah kehancuran, lihat sahaja yang berlaku di Palestin, Iraq, Indonesia dan sekarang diMalaysia. Kerana mereka mempunyai perbezaan fahaman.

Pier Network said...

selalu mungkin pengunjung pas rokam adatang dari org sekitar nya... dan berhampiran..harap tuan boleh sertakan aktiviti ceramah anjuran pas sekitar ipoh dan berhampiran...untuk saya dan rakan2 boleh mengunjungidan bersama memeriahkan lagi ceramah tersebut. memandangkan kami bukan dari ahli berdaftar pas..tapi kami tetap sokong pas..

meo188 said...

takde plan nak buat futsal?

amieieda said...

ropenye mengkome ader cerite yer masa nak nubuhkan kerajaan negeri, teman dengor takder apa masalah.. dap-pas kamcen...ropenyer kencen jer... awok takder nak kata apa...pandai2 la mengkome jaga tingkah laku kawan DAP komer